Linux Kurulumu

Paylaş

Linux tabanlı ubuntu, centos, linux mint vb. işletim sistemlerinin kurulumu için gerekli olan hazırlık aşamaları ve dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgiler yer alıyor.

Linux tabanlı bir işletim sistemi kullanmaya karar verdikten sonra uygun dağıtımı Linux Dağıtımları yazısında yer alan bilgilere göre seçebilirsiniz.

Kurulum dosyalarının temin edilmesi

Uygun linux dağıtımı seçildikten sonra genellikle dağıtımın resmi sayfasında bulunan .iso uzantılı imaj dosyaları temin edilir.

Linux dağıtımına göre 32 bit, 64 bit, minimal, DVD, Live CD vb. farklı seçeneklerle karşılaşılabilir. Yeni bir kullanıcı için dağıtımın DVD veya tam sürümünün indirilmesi istemeyen durumlarla karşılaşmamak için faydalı olacaktır.

Ancak ana makina, sunucu vb. alanlarda kullanmak için minimal sürümünün kurulması ve yapılandırılması faydalı olacaktır.

Kurulum dosyalarının yazdırılması

Gerekli olan kurulum dosyası indirildikten sonra kurulum DVD ile yapılacaksa DVD yazdırma programıyla (ImgBurn, Brasero vb.), USB ile yapılacaksa yine özel USB yazdırma programlarıyla (Rufus, Etcher vb.) yapılması gerekir.

Kurulum ister DVD, isterse USB olsun mutlaka yazdırma programları kullanılmalıdır. Dosyalar el ile kopyalama biçiminde yazdırılırsa kurulum başlamayacaktır.

Kurulum için gerekli olan dosyalar yazdırıldıktan sonra kullanılacak sisteme göre BIOS veya UEFI üzerinden sistemin açılış yeri olarak kurulumun yapılacağı DVD veya USB birincil başlangıç yeri olarak seçilmelidir.

Kurulum öncesinde yanlış disk biçimlendirme, verilerin silinmesi vb. istenmeyen durumlara karşı mevcut sistemin yedeğinin alınması faydalı olacaktır.

Kurulumun yapılması

Kurulumun başlaması için gerekli alt yapı hazırlandıktan sonra kuruluma başlanır. Linux dağıtımlarının kurulumu genellikle grafik arayüz desteği sayesinde adım adım yapılmaktadır.

Kurulum adımları takip edilerek gerekli kurulum yapılır.

Linux dağıtımının kurulum sırasında en karışık ve önemli olan bölüm uygun disk yapılandırılmasıdır. Disk yapılandırılmasıyla ilgili bilgiye Linux Dosya Sistemleri yazısından ulaşabilirsiniz.

Diğer önemli adım ise linux tabanlı işletim sistemlerinde en yetkili kullanıcı olan root kullanıcısına tahmin edilmesi zor bir şifre verilmeli ve şifrenin kaybedilme durumuna karşı uygun bir yer not edilmelidir.

Ubuntu kurulumu

Linux tabanlı ve debian paket yöneticisini kullanan bir dağıtım olan Ubuntu’nun kurulumu için öncelikle gerekli kurulum dosyaları resmi sayfasından (www.ubuntu.com/download) indirilir.

Gerekli kurulum dosyaları temin edildikten günümüzde çokça kullanılan USB ile kurulum için Rufus veya Etcher yazılımlarıyla kurulum dosyası USB belleğe aktarılır.

Dosyalar belleğe aktarıldıktan sonra BIOS veya UEFI üzerinden sistemin USB ile başlatılması sağlanır.

Sistem yeniden başlatıldıktan sonra Ubuntu kurulumu grafik arayüz üzerindeki adımlar takip edilerek kurulum tamamlanır.

Centos kurulumu

Linux tabanlı ve redhat paket yöneticisini kullanan bir dağıtım olan Centos’un kurulumu için öncelikle gerekli kurulum dosyaları resmi sayfasından (www.centos.org/download) indirilir.

Gerekli kurulum dosyaları USB ile kurulum için Rufus veya Etcher yazılımlarıyla kurulum dosyası USB belleğe aktarılır.

Dosyalar belleğe aktarıldıktan sonra BIOS veya UEFI üzerinden sistemin USB ile başlatılması sağlanır.

Sistem yeniden başlatıldıktan sonra Centos kurulumu grafik arayüz üzerindeki adımlar takip edilerek kurulum tamamlanır.

Kurulum sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Herhangi bir linux tabanlı işletim sisteminin kurulumu sonrası root kullanıcısına ek yeni bir hesap açılması yeni linux kullanıcıları için yararlı olacaktır.

Ayrıca kurulum tamamlandıktan sonra işletim sisteminin paket yöneticisine göre işletim sistemi güncellemesi ve işletim sistemiyle gelen uygulamaların güncellenmesi faydalı olacaktır.

Linux Derslerine buradan ulaşabilirsiniz…

Hayırlı günler dilerim.


Bunlarda ilgini çekebilir


WhatsApp topluluğuna katıl.